Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΙΑΚ

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΓΙΑΚ

Τα τελευταία 15 χρόνια που επισκέπτομαι το χωριό μου, το Ηλιόλουστο - Κιλκίς, γίνομαι μάρτυρας ενός διαρκούς εγκλήματος σε βάρος του περιβάλλοντας και της υγείας των κατοίκων των οικισμών του Ηλιολούστου και Ελευθεροχωρίου, αλλά και άλλων παραποτάμιων οικισμών του ποταμού Αγιάκ.
Η ρύπανση του ποταμού Αγιάκ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ιδιαίτερα στους οικισμούς Ηλιολούστου και Ελευθεροχωρίου, γεγονός που έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών. Η μόλυνση του ποταμού επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να απειλείται η δημόσια υγεία.
Είναι πια καιρός να μπει τέρμα στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται για πάρα πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι του Ηλιολούστου και του Ελευθεροχωρίου πολλές φορές ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν να σταματήσει η καταστροφή της ζωής τους και διαμαρτυρήθηκαν για την αδιαφορία των υπευθύνων και την εγκληματική συμπεριφορά σε βάρος τους. Το ποτήρι ξεχείλισε. Τα νερά του ποταμού αποτελούν πια κίνδυνο- θάνατο για τους ζωντανούς οργανισμούς. Πολλές φορές οι κάτοικοι μαζεύουν νεκρά ψάρια στην επιφάνεια του ποταμού. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να ποτίσουν τα ζώα τους στα νερά του ποταμού, όπως συνέβαινε παλιότερα. Τα ζώα μόλις μυρίσουν το νερό τρέπονται σε φυγή. Να σημειώσουμε ότι με τα μολυσμένα νερά του ποταμού οι γεωργοί είναι υποχρεωμένοι να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Την ρύπανση αυτή την προκαλούν βιομηχανίες της ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου, οι οποίες μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στην ΒΙ.ΠΕ. λειτουργεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού ρίχνουν τα απόβλητά τους ανεπεξέργαστα και ανεξέλεγκτα στο ποτάμι με τεράστιες συνέπειες και προκαλώντας βρώμα και δυσωδία.
Αλλά δεν είναι μόνο οι βιομηχανίες. Σ’ αυτές πρέπει να προσθέσουμε δυστυχώς και τους οικισμούς της Μ. Βρύσης, του Βαπτιστή, του Χωρυγίου, των Καστανεών και της Μ. Στέρνας, οι οποίες χωρίς καμία επεξεργασία, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς την λήψη στοιχειωδών μέτρων διοχετεύουν τα απόβλητα τους στον ποταμό προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Επιβαρύνοντας και την δική τους υγεία, με μοναδικό αντάλλαγμα ένα μικρό οικονομικό όφελος (90,00 ευρώ). Τόσο κοστίζει η εκκένωση του βόθρου τους.
Είναι καιρός να σταματήσει η ρύπανση του ποταμού Αγιάκ. Πρέπει οι αρμόδιες αρχές να παρέμβουν άμεσα και να σταματήσει η μόλυνση των υγροβιότοπων της περιοχής μας, που κάποτε αποτελούσαν πηγή ζωής, προτού να είναι πολύ αργά για την σωτηρία της περιοχής μας και προτού όλα αποτελέσουν μια απλή ανάμνηση και για την υγεία βέβαια των κατοίκων.
Προκαλούμε την εισαγγελέα του Νομού μας που έχει δείξει ευαισθησία σε ανάλογες ή και μικρότερης σημασίας περιπτώσεις να παρέμβει άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση ο κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα και να προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές σε Ελλάδα και Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσουν συνθήκες ανθρώπινες για αυτούς και τα παιδιά τους.

Σημείωση: Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου 2008 στις τοπικές εφημερίδες του Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: